HTML

Politikai Írás

Itt mutatod be a blogodat

Friss topikok

  • MolnarErik: "Rendszertanilag két alaptípusuk ismert: a pártzombi és a „független”. A „független” közhelyzsongl... (2014.01.03. 09:14) Válasz a Magyar Gyökérhatározónak
  • katolnai: Az antiszemita kifejezés elkorcsosulva ki van csavarva, mert tudniillik az arabok is szemiták. Az ... (2013.12.13. 15:48) Magyarország a rasszizmus melegágya?
  • BéSzabi: Ez így van, én csak azt vonom kétségbe hogy egy középszerű, akár angol egyetem diplomája többet ér... (2013.12.09. 14:58) Bizony, el lehet menni!
  • MolnarErik: Futótűz? Úgy látszik még nem hallottál Lévai Anikó (OV-né) elhíresült tőgypörköltes szakácskönyvér... (2013.12.09. 10:03) Hogyan főzzük le (vagy meg?) a magyarokat?
  • vagergely: Fontos szempont, hogy a kettő között több, ráutaló kérdést is feltettek a válaszadóknak (pl.: Tudj... (2012.12.13. 10:24) Kétszer annyi

Archívum

Kétszer annyi

2012.12.10. 09:54 vagergely

Nem remegett bele a föld és nem mosta szökőárként a magyar belpolitika erősen tagolt tengerpartját, de mégis: jelzésértékű lehet. A HVG megbízásából a Medián újra feltérképezte a honpolgárok pártszimpátiáját és érdekes eredményekre jutott - noha jó, ha újra és újra emlékeztetjük magunkat: az ilyen adatokkal mindig csínján kell bánni.

Történt ugyanis, hogy a nevezett közvéleménykutató a nevezett hetilap felkérésére egy hónappal ezelőtt is felmért, kérdezősködött, elemzett, majd robbantotta a bombát. Az igazi hír az volt, hogy (nagyon) szűk egy hónap alatt a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014 választói mozgalom az ellenzék legnépszerűbb erejévé nőtt a semmiből. Az akkori eredmények szerint Bajnaiék a teljes népesség 14%-nak támogatását élvezték, szemben az MSZP 10%-val, a Jobbik szintén 10%-os támogatottságával, az LMP 4%-os eredményével és a DK gyönge 1%-val. Akkor a Medián adatai szerint a Fidesz-KDNP szövetséggel a választók 22%-a szimpatizált. 

Persze az eredmény hallatára sokan felszisszentek, jelezve: legalábbis megkérdőjelezhető a kutatás végeredménye. Néhányan nem kevesebbet állítottak, mint hogy a Medián rendelésre szállított adatokat és az üzenet fő címzettje a szocialisták Mesterházy-vezette vonala, amely nem kívánt azonnal feltétel nélküli tárgyalásokba bonyolódni az exminiszterelnök által vezetett kezdődő választási koalícióval. E szerint a gondolat szerint a publikált adatsor egyszerű politikai nyomásgyakorlás volt, mellyel az Együtt 2014-et, mint a legerősebb és a jövő legesélyesebb ellenzéki erejét kívánták exponálni egy megújulni nem képes - ezért egy esetleges '14-es összefogást levezényelni esélytelen - MSZP-vel szemben.

Ugyanakkor azok is, akik ilyesfajta elméletekkel nem álltak elő, jelezték: a kutatás módszertani háttere nem feltétlenül volt mentes a befolyásolás eszközeitől. A Nézőpont Intézet vezető elemzője, Mráz Ágoston Sámuel kérdésemre válaszolva egy interjúban úgy fogalmazott: "A Medián zárt listán kérdezte az embereket a pártpreferenciájukról, s előtte nagyon sok ráutaló kérdést tett föl, amely Bajnai Gordon visszatérésére emlékeztette az embereket. Ez vitatható módszertan." (Magyar Demokrata, 2012. november 21.) Bódis András a Heti Válaszban pedig azt írta: "...a Medián munkatársai rábeszélőgépként működtek - közbevetett kérdéseik mind Bajnaiék irányába terelték a válaszadókat. Ilyet lehet csinálni, viszont - a szakmai szabályai szerint - nem szabad.", egyszersmind "beugratós játéknak" titulálta a Hann Endre-vezette cég produktumát. (Heti Válasz, 2012. november 22.)
Azt persze, hogy mi állt pontosan a novemberi Medián-felmérés hátterében, külső szemlélőként megítélni nem tudjuk - az sem kizárt, hogy valóban a fent bemutatott álláspontot képviselte kis hazánk lakossága a kérdéses időszakban. Azonban túl közel van még az eset ahhoz, hogy a most napvilágot látott adatokat ne kezelnénk megfontolt óvatossággal.

Azokról az adatokról van egyébként szó, amelyek az elmúlt hónap látszólagos veszteseinek most abszolút kedvezőek. Merthogy a Fidesz-KDNP a jelek szerint köszöni szépen, jól van, növelte támogatottságát: kétszer annyian támogatnák "most vasárnap", azaz támogatták volna e bejegyzés írásának napján, mint a fő ellenzéki erővé visszaavanzsált szocialistákat (Szolnokon-Szandaszőlősön kívül legalábbis, ahol időközit nyert az MSZP jelöltje). A helyzet számszerűsítve (a teljes lakosság körében): Fidesz-KDNP: 26%, MSZP: 14%, Jobbik: 11%, Együtt 2014: 10% - az LMP és a DK a kutatás szerint ma nem jutott volna be a parlamentbe, így ott ismét jobbközép kormány alakulhatna (ha - joggal - kizárjuk egy MSZP-E14-Jobbik koalíció létrejöttét).

A kétszeres fölényt persze kendőzetlen elégedettséggel vette tudomásul a jobboldal. Az mno.hu "Kétszeres fölényben a Fidesz, Bajnaiék lejtőre kerültek" címmel hozta a felmérést ismertető cikket, míg a kormánypárt hivatalos honlapja magabiztos fideszes előnyről tájékoztatta olvasóit. 

Mi viszont, javaslom, legyünk következetesek. Ha ugyanis tudtuk - legalábbis akik akarták és tudták - óvatos fenntartással kezelni az elmúlt hónap slágertémájának feltűnően sikeres eredményét, akkor tudnunk kell most is óvatosan állni a Fidesz kétszeres fölénye előtt. Az is elhamarkodott lehet, ha mindössze két hónap összehasonlításából próbálunk komolyabb, közép- vagy hosszútávú konklúziót levonni, hiszen a lejtőre kerülés valójában tendenciaszerű jelenség lehet, aminek diagnosztizálására legalább három, egymást követő hónap azonos irányt jelző eredményeit érdemes megvárni. Persze akkor sem dőlt el semmi, ha a jövő felmérései ezt az eredményt mutatják majd.

A házibajnokságban jelenleg élen álló MSZP és az országos versengésben továbbra is előnyben lévő Fidesz most lélegzethez jutott, egyetlen pillanatra szusszanhat, mielőtt folytatódna a permanens kampány. Talán számukra ez is kétszer annyi, mintha a múlt havi eredmények befagyását elemezgetnénk...

Vágvölgyi Gergely

4 komment · 1 trackback

Címkék: mszp közvéleménykutatás jobbik elemzés medián fidesz-kdnp együtt2014

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiiras.blog.hu/api/trackback/id/tr464956666

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.10. 12:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai Írás 2012.12.10. 13:08:27

Témaválasztás nem éppen aktuális, de legalább túlléptél a hír ismertetésén és elvitted egy mini elemzés irányába. Blogtéma, még ha nem is túl aktuális. Eddig rendben van.

Tetszett a kezdés, jól mulattam:))

"teljes népesség 14%-nak támogatását élvezték... ... a Fidesz-KDNP szövetséggel a választók 22%-a szimpatizált..."
Csak egy észrevétel: most akkor teljes népességet vetünk össze biztos szavazókkal? Megnézném azt a grafikont, biztos fenn volt vhol. Sőt: megnézném a grafikont, és kész. Személyes ellenségeim a szövegbe ágyazott számok, és a vizualitást amúgy sem lehet túlzásba vinni.

Hetilapos a címadás, ez már másnál is feltűnt. Lehet, hogy inkább arra fókuszáltam volna, ami a poszt valódi tétje, vagyis hogy értelmezhető-e ez az adat és hogyan. Hogy milyen módszertani problémákat vet fel, stb. És ha már itt tartunk, személyes kíváncsiság, de felmerült bennem, hogy tényleg ez lenne az első "irányított" kérdezés a magyar közvélemény-kutatások történetében? Aligha.

Szintén személyes vélemény, de azért mondom, mert én is hajlamos vagyok beleesni: Túl sok a melé- és alárendelés, a közbeékelt mondatrész. Élőszóban kétség kívül tökéletesen értettem volna, miről beszélsz. De írásban erőlködnöm kellett és vissza-visszaugrani a szövegben, hogy lépést tartsak. Hiába a hibátlan központozás, ez így már nem gördülékeny olvasmány. Egy kicsivel szájbarágósabban is fogalmazhatsz. Kevesebb összetett mondat, kiegyenesíteni a közbeékeléseket, ilyesmi. Megint mondom, nekem is nagy hibám, tudom, miről beszélek.

De a lényeg, hogy egy grafikonnal le lehetett volna tudni majd' az első két bekezdést - és a valódi témádra koncentrálni. És aszerint adni címet is.

Lengyel L. 2012.12.10. 13:47:46

Két problémám adódott: 1) nem lehet kizárólag az egyik oldal véleményformálóinak szövegét közölni, ugyanerről a kérdésről megnyilatkoztak az Együtthöz, illetve az MSZP-hez közel állók is. Ha kellenek a véleményformálók, akkor célszerű kiegyenlítetten hivatkozni rájuk. 2) A stílus megválasztása bizonytalan. Egyik oldalon próbálkozik a fiatalos irónikus és önirónikus megoldásokkal, a másikon pedig öregesen fontoskodó. Egy közvéleménykutatás értékelése pengeéles mondatokat kíván: ez így, az úgy. Végül, dicséretes, hogy a feleket megnyugvásra és a tartós tendenciák figyelemmel kísérésére hívja fel, mert valóban, két hónapoból aligha lehet komoly következtetéseket levonni.

Messzi Vetek 2012.12.13. 02:11:18

az első kérdőíven külön kérdésként rakták fel az E2014-es voksolási hajlandóságot szondázó kérdést, a zárt, egyválaszos pártlistát tartalmazó kérdés után.
a második esetben meg a lista része volt.

a különbség az először esetleg kétszer is szavazók számából jön.
szerintem ennyi a nagy titok.

vagergely · http://www.vagergely.blog.hu 2012.12.13. 10:24:18

Fontos szempont, hogy a kettő között több, ráutaló kérdést is feltettek a válaszadóknak (pl.: Tudja-e, hogy az elmúlt napokban új mozgalom alakult? Tudja-e, hogy ki ennek a vezetője? - nem pontos az idézés, de a lényeget visszaadja), ami formálhatta a két válaszadás közötti különbséget. E mellett kár lenne elmenni.

A magam részéről egyébként nem foglaltam állást az ügyben, annyit említettem, hogy a múltkori után jobb óvatosnak lenni. Nálam sokkal mélyebb ismeretekkel rendelkező szakembert idéztem.

Egyben ezzel kapcsolatosan igazat adok Eszternek is, ez közel sem az első és valószínűleg nem az utolsó olyan mérés volt, amelyre az "irányított" jelzőt alkalmazhatjuk, vagy legalábbis a gyanú árnyéka vetül.
süti beállítások módosítása