HTML

Politikai Írás

Itt mutatod be a blogodat

Friss topikok

  • MolnarErik: "Rendszertanilag két alaptípusuk ismert: a pártzombi és a „független”. A „független” közhelyzsongl... (2014.01.03. 09:14) Válasz a Magyar Gyökérhatározónak
  • katolnai: Az antiszemita kifejezés elkorcsosulva ki van csavarva, mert tudniillik az arabok is szemiták. Az ... (2013.12.13. 15:48) Magyarország a rasszizmus melegágya?
  • BéSzabi: Ez így van, én csak azt vonom kétségbe hogy egy középszerű, akár angol egyetem diplomája többet ér... (2013.12.09. 14:58) Bizony, el lehet menni!
  • MolnarErik: Futótűz? Úgy látszik még nem hallottál Lévai Anikó (OV-né) elhíresült tőgypörköltes szakácskönyvér... (2013.12.09. 10:03) Hogyan főzzük le (vagy meg?) a magyarokat?
  • vagergely: Fontos szempont, hogy a kettő között több, ráutaló kérdést is feltettek a válaszadóknak (pl.: Tudj... (2012.12.13. 10:24) Kétszer annyi

Archívum

Itt az idő, Magyarország!

2013.12.09. 15:19 csakkomolyan

Már eddig is feltűnően nem tűntek fel számunkra azok a botrányok, melyek gyakran tarkították a magyar politikai életet. Nem mondhatjuk, hogy nálunk ezek az ügyek jellemzőbbek lennének, mint máshol, de mégis van egy olyan oldaluk, mely kifejezetten magyar unikumnak számít.

Mint ismert egy pénteki sajtótájékoztatón Horváth András, a NAV munkatársa arról beszélt, hogy a nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Úgy néz ki, most is érvényesül az a magyar sajátosság, mely szerint lehet nálunk sikkasztani, mutyizni, mafiáskodni, belekeveredhet bárki bármilyen ügybe, csalásba, hamisításba, az a magyar átlag választópolgárt nem fogja túlságosan felcsigázni, cselekvésre bírni pedig végképp nem.   Persze ilyenkor elő lehet jönni azzal, hogy a kádári örökség egyik következményével állunk szembe – itt most nem is ezt vitatnám – de mégis, mikor fogunk végre olyan szintre eljutni, hogy azt mondjuk nem, ez így már nem mehet tovább. „Emeld fel fejedet, büszke nép.” Egyelőre azonban úgy tűnik az ingerküszöbünk everesti magasságokat verdes.

Ezek után nem csodálkozhatunk, ha nyolc ember 2 nap alatt képes volt ”éjt nappallá téve”, a ”lehetetlennel szembenézve” átvilágítani a NAV-ot. Nem kis dolog volt ez a részükről, már csak a feladat vállalása miatt sem, de főleg nem – ahogy megtudhattuk – ez egy ”átfogó” belső vizsgálatként történt meg – derül ki többek között Orbán Gábor NGM államtitkár parlamenti írásbeli válaszából. De most komolyan, a NAV egyszerűen csak a számítógépes rendszeren futtatott le egy ellenőrzést, és azt nézte meg,hogy a rendszer regisztrált-e olyat, hogy valaki valamilyen vizsgálatot leállított-e. Mi lett az eredménye? Nem regisztrált. Ezek után mi történt? A NAV feljelentette Horváthot.

horvath_andras_nav_parlament.jpg

Hogyan tovább? (Fotó: Hetek)

Mit tudhatunk meg mindebből? Nincs kire mutogatni. Valóban? Úgy tűnik már egymásra se tudnak pártjaink, pedig próbálkozások vannak. Sajnos ténylegesen hiányoznak a konkrétumok, így csakugyan egyedül a vádaskodásig juthat el az ember és úgy néz ki, az ügyben vizsgálóbizottság sem fog alakulni – ezt erősítette meg a Mikulás által számunkra juttatott december 6-i ”meglepetéseként” a kormányfő által a Kossuth Rádióban közöltek, mely szerint „semmilyen extra vizsgálatra nincs szükség". Az csak mellékes, hogy Horváth András állítása szerint vezető fideszes politikusoknak – Rogán Antalnak, Lázár Jánosnak és Cséfalvay Zoltánnak is – szólt már korábban az adócsalási ügyekről és arról, hogy nagy cégek esetében e fölött szemet huny az adóhatóság. Erre Orbán csak annyit reagált: „Mi nem tudunk dokumentumokról".

Akár hogy is, érzéketlenségünknek igen nagy ára lehet, ugyanis Horváth állítása szerint évente akár 1700 milliárd forint áfa is eltűnhet. Egy kis utána számolással kiderül, hogy ennyi pénz épp elegendő lenne 26 évnyi gyes vagy 18 évnyi gyed kifizetéséhez – ami valljuk be, egy a magyar családokat ”kiemelt” helyen kezelő kormány számára nem igazán lehetne elhanyagolható összeg – de ennyi jön be évente személyi jövedelemadóból, ugyanekkora szám felel meg 635 ezer ember évi fizetésének, nem utolsó sorban pedig ezzel az összeggel ki lehetne pótolni az idei költségvetési hiányt. Egyelőre azonban úgy néz ki, csak annyit tudunk mondani, mint azt az ismert rajzfilmben is szokták: „Ez van srácok”.

thatsall-copy2.png

(Forrás: markhamstra)

Szólj hozzá!

Címkék: áfacsalás Orbán Viktor Horváth András NAV-botrány

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiiras.blog.hu/api/trackback/id/tr705682222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása