HTML

Politikai Írás

Itt mutatod be a blogodat

Friss topikok

  • MolnarErik: "Rendszertanilag két alaptípusuk ismert: a pártzombi és a „független”. A „független” közhelyzsongl... (2014.01.03. 09:14) Válasz a Magyar Gyökérhatározónak
  • katolnai: Az antiszemita kifejezés elkorcsosulva ki van csavarva, mert tudniillik az arabok is szemiták. Az ... (2013.12.13. 15:48) Magyarország a rasszizmus melegágya?
  • BéSzabi: Ez így van, én csak azt vonom kétségbe hogy egy középszerű, akár angol egyetem diplomája többet ér... (2013.12.09. 14:58) Bizony, el lehet menni!
  • MolnarErik: Futótűz? Úgy látszik még nem hallottál Lévai Anikó (OV-né) elhíresült tőgypörköltes szakácskönyvér... (2013.12.09. 10:03) Hogyan főzzük le (vagy meg?) a magyarokat?
  • vagergely: Fontos szempont, hogy a kettő között több, ráutaló kérdést is feltettek a válaszadóknak (pl.: Tudj... (2012.12.13. 10:24) Kétszer annyi

Archívum

Lecsúsztunk az érmes pozícióról, csak negyedik a szenvedési ranglistán Magyarország

2013.12.09. 12:05 Baby D.

Körülbelül egy hete hozta nyilvánosságra a Gallup annak a felmérésnek az eredményeit, amely azt vizsgálta, hogy az egyes nemzetek lakosságának hány százaléka érzi úgy, hogy szenved.  Forrás itt.

Szóval a központi kérdés, hogy-hogy csak a negyedik helyet sikerült megkaparintani? Nem akarok elégedetlenkedni a nemzet teljesítményével, de olyan országok múltak felül minket, mint Bulgária (1. helyezett), Örményország (2. helyezett), Kambodzsa (3. helyezett). Vajon, hogyan lehetséges ez? Én nehezen tudom elképzelni, hogy nálunk bármelyik nemzet lakói is jobban szenvednek.

A helyzetünket tovább nehezíti az is, hogy a negyedik helyet is csak holtversenyben sikerült megszerezni, ugyanis Haitin is a lakosság 32%-a szenved. Én nem tudok megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy a haitiak ugyannyira szenvednek, mint mi. Ezért felállítok egy hipotézist, miszerint a magyarok jobban szenvednek, mint a haitiak és a továbbiakban arra fogok törekedni, hogy az előző állításomat igazoljam, vagy esetleg ha úgy hozza a sors, akkor megcáfoljam.

First of all, térképezzük fel Haitit. Az ország Közép-Amerikában, pontosabban a Karib-térségben fekszik, lakossága mintegy 9 millió főre tehető. Államformáját tekintve köztársaság.  Ezek az adatok – leszámítva a földrajzi elhelyezkedést - hasonlóak hazánkéhoz képest, bár mi magyarok valamivel többen, 9,9 millióan vagyunk. Az állás eddig döntetlen, de most jönnek csak az igazán érdekes adatok…

Haiti földrajzi területe 27 750 km² és népsűrűsége 307 fő/km², ezzel szemben hazánké 93 030 km² és 107 fő/km, ergo Magyarország háromszor akkora és háromszor annyi helyünk van pl. stadiont építeni, mint Haitinek. 1-0  Haitinek.

A karibi ország bruttó hazai összterméke - 2012-es adatok szerint – 6 731 millió $, a miénk 138 714 millió dodó. Hűha, ez az adat még engem is meglepett. gndÁINBGWIBEG. Bele is fejeltem a laptopom klaviatúrájába. Na de a viccet félretéve, durván 20x akkora a GDP-nk, mint a másik vizsgált országnak. Ha igazságos akarnék lenni, ez most 20-0 lenne, de mivel az én szabályaim szerint egy bekezdés csak egy pontot ér, így az állás 2-0 a tengerentúliak javára.

Ebben a bekezdésben a természeti katasztrófák aspektusából vizsgálom a két nációt. Szigorú leszek, így csak az elmúlt három évet veszem alapul, azaz a 2010-2013 közötti időintervallumot. Kezdjük megint Haitivel, 2010-ben egy Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg az országot, amelyben becslések szerint 170 ezer ember vesztette életét, valamint a sebesültek száma 190 ezerre tehető, arról nem is beszélve, hogy tömegek váltak nincstelenné, otthontalanná. Magyarországon talán az idei, történelmi árvizet lehetne kiemelni, bár úgy gondolom, hogy a két dolgot nem lehet egy lapon emlegetni, hiszen - iróniát félretéve - az árvízhelyzetet tényleg sikerült jól kivédekezni. 3-0 Haitinek.

Mivel én imádom a sportot és a közvetlen környezetemben is mindenki szereti, ezért relatíve elfogult vagyok a sport fontosságával szemben és ezért a sporteredmények szempontjából veszem most górcső alá a két országot.  Mivel az amerikai foci jelen esetben nem releváns, ezért a világ másik két legnézettebb televíziós, tehát legnépszerűbb sporteseményét fogom alapul venni, a labdarúgó-világbajnokságot és az Olimpiát. A haitiek egyszer vettek eddig részt világbajnokságon 1974-ben, de a csoportkörből nem sikerült továbbjutniuk. Ezzel szemben a magyarok legjobb eredménye az 1954-es svájci világbajnokságon a második, ezüstérmes hely. Haiti az Olimpiákon még soha nem szerzett aranyérmet, ezzel ellentétben hazánk sportolói 168 alkalommal léphettek fel a dobogó legfelső fokára. 4-0.

Az ötödik és egyben utolsó szempont a történelmi háttér. Áttekintettem a Haiti történelmet, a magyart nem, mert azt már tudom, és levontam a megfelelő következtetést, miszerint egyik országé se volt fenékig tejfel,  de mivel mégiscsak el kell dönteni valahogy, ezért azt találtam ki, hogy Magyarország 1013 éve (1000 óta) független állam, ezzel szemben Haiti 209 éve (1804 óta) független, ami azt jelenti, hogy nekünk kvázi ötször több időnk volt szenvedni, mint nekik. 4-1.

A végére tehát eljutottam oda, hogy megcáfolom a saját hipotézisem és ki merem jelenteni, hogy a haitiek sokkal jobban szenvednek, mint mi. Végre észre kellene venni, hogy nem is élünk mi olyan rossz helyen, nem kellene mindenért nyavalyogni, megkeseríteni egymás életét, értékelni kellene, amink van, a kormánynak nem állandó jelleggel a nyugat-európai országokhoz mérni minket, ahol persze nem volt 40 év kommunizmus, és azt hiszem, ezt a mondatot reggelig tudnám folytatni!

Vatai Dávid

Szólj hozzá!

Címkék: Haiti Szenvedés Felmérés

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiiras.blog.hu/api/trackback/id/tr925682028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása