HTML

Politikai Írás

Itt mutatod be a blogodat

Friss topikok

  • MolnarErik: "Rendszertanilag két alaptípusuk ismert: a pártzombi és a „független”. A „független” közhelyzsongl... (2014.01.03. 09:14) Válasz a Magyar Gyökérhatározónak
  • katolnai: Az antiszemita kifejezés elkorcsosulva ki van csavarva, mert tudniillik az arabok is szemiták. Az ... (2013.12.13. 15:48) Magyarország a rasszizmus melegágya?
  • BéSzabi: Ez így van, én csak azt vonom kétségbe hogy egy középszerű, akár angol egyetem diplomája többet ér... (2013.12.09. 14:58) Bizony, el lehet menni!
  • MolnarErik: Futótűz? Úgy látszik még nem hallottál Lévai Anikó (OV-né) elhíresült tőgypörköltes szakácskönyvér... (2013.12.09. 10:03) Hogyan főzzük le (vagy meg?) a magyarokat?
  • vagergely: Fontos szempont, hogy a kettő között több, ráutaló kérdést is feltettek a válaszadóknak (pl.: Tudj... (2012.12.13. 10:24) Kétszer annyi

Archívum

Nem kötelezŐ

2012.12.08. 18:11 pePE

Axióma: Egy következmények nélküli országban következmények nélkül marad minden.

A Fidesz hosszúra sikeredett ellenzéki idejében született jobboldali írások (köztük a korjellemző, névadó könyv) feltehetőleg joggal kritizálták az „elmúlt nyolc év” botrányait. Csakhogy a fülkeforradalmat követően sem változott semmi, csak előjelet váltott minden.

A legújabb gyanús ügy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevéhez kötődik. Schmitt és Gyurcsány után megint plágium borzolja a kedélyeket. A KDNP-s politikus valós párttámogatás nélkül, nem mérhető számú szavazót képviselve az ország első emberének helyettese. Egyértelmű, hogy pozíciója szimbolikus, de ezt kiérdemelhette volna egy igaz keresztény emberként is. Ehhez fölösleges kétes eredetű papírokat gyűjteni, szükségtelen a diploma, hátmég a doktori egy rendes, becsületes politikus számára (ha nem kizárt fogalmilag).

kakukktojás.jpgKi a kakukktojás?

Több sebből vérzik mindkét tudományos fokozata: teológiai disszertációja (’91) megfelelő forrásmegjelölés nélkül 40%-ban másolás, szocológiai szakdolgozata (’92) pedig jelentős átfedést mutat vele, ráadásul konzulense (Molnár Attila Károly) ’93-as tanulmányával is szövegazonos. Mindketten tagadnak, az egyetemi vizsgálóbizottságok pedig csupán tudományetikai vétséget állapítottak meg, de nem vonják vissza megszerzett eredményeit.

semjen egy igazsag.jpg

Boldogabb országokban ha valaki gyanúba keveredik, akkor azonnal lemond (jobb esetben jogi következménye is lesz a dolognak), Magyarországon viszont Schmitt tagad-tagad-tagad, rágalmaz, fölényesen lemond, majd perel. Ugyanezen forgatókönyv szerint játszódik Semjén kálváriája is, most éppen nyilvános bocsánatkérést vár a hvg.hu-tól. Külön pikantériája, hogy a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményében, Kövér (köteles beszéde óta eltelt majd két évtized alatt nem sokat finomodott világnézetű) László után szabadon, csak úgy letollforgatózza az újságírókat.

A történet magáért beszél, függetlenül attól, ha csak a fele igaz, már maga a stílus is felháborító. Mégiscsak nonszensz, hogy egy jobboldali országban keresztényüldözés folyik 2012-ben, nem? S mindez történt azon a héten, amikor a második Orbán-kormány bejelentette a felsőoktatási keretszámok gyakorlatilag nullára redukálását. Ezek után mit várhat a hajdan volt Fiatalok pártja a mai fiataloktól. A kétharmados győzelmet nagymértékben a 2008-as szociális népszavazás sikerének köszönheti, most meg szöges ellentettjét hajtja végre (mely szükségességét meg is lehetne indokolni, csak ép ésszel tilos lenne azonnali hatállyal bevezetni). Ma már finoman szólva is: nem kötelező továbbtanulni. Lehet, hogy mindenki jobban járt volna, ha  'a 20 évvel ezelőtti szabályok' nem "kényszerítik" bele Schmittet, Semjént és kollégáit a tudományos világba.

Minden egyetemista kapott szeptember elején egy levelet, hogy nehogy valaki is megpróbáljon plagizálni vagy bértollnokoskodni, mert arra lecsap a mindenható keze. Na most lecsaphatna, ha létezne visszamenőleges hatályú törvénykezés... Mindenki mormoljon el egy miatyánkot!

A szerző politológus hallgató (P.T.P.), aki épp szakdolgozatot ír(na)

6 komment

Címkék: felsőoktatás kdnp plágium semjén zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiiras.blog.hu/api/trackback/id/tr274954617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai Írás 2012.12.08. 18:24:20

Jó a téma, blogszerű a megközelítés, épp ettől zsong a magyar blogoszféra, ez így tökéletes. A helyesírás most nem érdekel.

Két technikai apróság:

1) a linkeket jobb lett volna ráilleszteni a szövegre, hogy ne szakítsák meg a gondolatmenetet.

2) lemaradtak a tag-ek.

Továbbá ha a címben szóvicc van, attól tartok, még nem esett le:(

pePE 2012.12.08. 18:53:20

@Politikai Írás: még szerkesztés alatt volt, csak későn vettem észre, hogy egyből megjelent a poszt

javítgattam 1-2 dolgot (linkek, képek, tagek; és kis kiegészítés), de a mentés után nem változott - ez amiatt van, mert már érkezett rá egy komment?

a cím egyrészt arra utalna, hogy nem köteleznek, sőt ellehetetlenítenek a felsőfokú tanulmányoktól, másrészt Kövér László köteles beszéde, de ez már tényleg nagyon erőltett ;)

Politikai Írás 2012.12.08. 19:19:58

@pePE:
Most próbáld újra menteni

Politikai Írás 2012.12.09. 11:53:25

@pePE:
OK, részemről most már 10/10 :)

pePE 2012.12.09. 12:10:50

Köszi! Kicsit megviccelt a kezelőfelület, még gyakorolnom kell :)

Lengyel L. 2012.12.10. 14:13:07

Kiváló írás és poszt. De talán jó lett volna az utolsó bekezdést első bekezdésként használni. Az ütne meg minden olvasót, hogy az egyetemek ma felszólítják hallgatóikat, ne merjenek plagizálni, miközben egymás után buknak le azok, akik e rendeletek erkölcsi alapjait fogalmazgatják. Jók a képek és képaláírások, de az elsőnél oda kellett volna írni, hogy honnan származik. A Kövér-féle köteles beszéddel legyen óvatos, mert a baloldalon ezt teljesen hitelesnek tekintik, ám, mióta Gyurcsány leírta, hogy ő áll a köteles beszéd összevágása mögött, azóta hitelessége kérdésessé vált. De az egész pontosan beleillik a hét, a napok hangulatába, erre bizonyosan jönnének kommentek, ha promotálva lenne.
süti beállítások módosítása