HTML

Politikai Írás

Itt mutatod be a blogodat

Friss topikok

  • MolnarErik: "Rendszertanilag két alaptípusuk ismert: a pártzombi és a „független”. A „független” közhelyzsongl... (2014.01.03. 09:14) Válasz a Magyar Gyökérhatározónak
  • katolnai: Az antiszemita kifejezés elkorcsosulva ki van csavarva, mert tudniillik az arabok is szemiták. Az ... (2013.12.13. 15:48) Magyarország a rasszizmus melegágya?
  • BéSzabi: Ez így van, én csak azt vonom kétségbe hogy egy középszerű, akár angol egyetem diplomája többet ér... (2013.12.09. 14:58) Bizony, el lehet menni!
  • MolnarErik: Futótűz? Úgy látszik még nem hallottál Lévai Anikó (OV-né) elhíresült tőgypörköltes szakácskönyvér... (2013.12.09. 10:03) Hogyan főzzük le (vagy meg?) a magyarokat?
  • vagergely: Fontos szempont, hogy a kettő között több, ráutaló kérdést is feltettek a válaszadóknak (pl.: Tudj... (2012.12.13. 10:24) Kétszer annyi

Archívum

Menni vagy maradni?

2012.12.07. 19:52 sziporka91

Az elmúlt 1-2 napban több hírportálon is megjelent, hogy a kormány drasztikusan csökkentené a jövő tanévtől az államilag támogatott helyek számát a felsőoktatásban. A témában az index.hu cikke itt olvasható, a hvg.hu cikke pedig itt. a hírek szerint alig több, mint tízezer, az állam által teljes mértékben támogatott hely lesz a magyar felsőoktatási intézményekben

Egy fontos kérdésre vagy nem figyeltek a döntés meghozatalánál, vagy reménykednek a legjobbakban, a kérdés pedig nem más lehet egy választás előtt álló fiatalnak: menni vagy maradni? Vegyük csak sorra, hogy is gondolkodtak régebben:  adott volt egy jó képességű fiatal, de biztos, ami biztos elgondolkodott költségtérítéses helyeken. Ha nem jött össze az állami hely, akkor se dőlt össze a világ, a későbbiekben volt lehetősége átkerülni. Ma mivel állunk szemben: okos fiatal ide, okos fiatal oda, jogász vagy gazdasági képzésen már fel se merül az állami hely. Ehelyett, azt látja nagyon sok hirdetésben, hogy külföldi egyetemeken nincs tandíj, vagy csak igen csekély összeget kell fizetni. Ez a modell igen vonzó lehet, mert lássuk be: külföldön világot lát, azt a bizonyos idegen nyelvet nagyon jól megtanulja, illetve valószínűleg magasabb bérért fog kint dolgozni, nagyobb eséllyel helyezkedik el. Ez, ebben a helyzetben, amit a fiatalok maguk körül látnak, igen csalogató alternatíva.

image.aspx.jpg

Fotó készítője: Marjai János (MTI)

De, ami jó a fiatalnak, az jó az országnak is? Valószínűleg a válasz: nem. A legjobb képességű fiatalok elhagyják azt országot szellemi tőkéjükkel együtt, itthon a felsőoktatásban pedig csak azok maradnak, akiknek pénzük lesz rá (mivel hatalmas adósságba nem szívesen veri magát senki ilyen fiatalon). Egyeseknek sajnos igazuk van abban, hogy így a magyar felsőoktatásban részt venni megint csak a kiváltságos anyagi helyzetben lévőknek lesz lehetőségük, de okos fiatalból egyre kevesebb lesz.

A probléma részben orvosolható lenne, ha nem részösztöndíjjal próbálkozna a kormány, mert ott is alá kell írni a szerződést, és még fizetni is kell, hanem különböző ösztöndíj-programokat hirdetnének, vagy a tehetséges vagy legalább kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező diákokat kompenzálnák. Nem kéne veszni hagyni a sok okos fiatalt, mivel ha a fiataloknak van egy kis eszük, akkor ebben helyzetben sajnos elgondolkodnak a távozáson.

Zsigmondi Krisztina

4 komment

Címkék: felsőoktatás egyetem továbbtanulás keretszánok

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiiras.blog.hu/api/trackback/id/tr114952618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai Írás 2012.12.08. 14:25:24

Elsőnek lenni nem egyszerű, de ez jó lett.

Tetszik, hogy a konkrét dilemmát veszed a középpontba. Hogyan gondolkodtunk azelőtt és most? Mondjuk erről olvastam volna még valami személyesebbet is.

Linkelés, tag-ek teljesen rendben vannak. (a "keretszánok"-at megmosolyogtam, de nem fotnos)

Láttam, használtál alcímet. Ez jó, csak valamiért a blog.hu-n épp nem működik. De nem kell aggódni, mindig bütykölnek valamit.

De pont egy ekkora terjedelmet bír el egy ekkora téma. Nem a tandíj, mint olyan, nem a diákok sanyarú sorsa, csak az a dilemma, hogy elmegy-e ezért a diák és az kinek jó. Ez tényleg jó választás.

Politikai Írás 2012.12.08. 14:27:41

Személyes kommentek:

A kiváltságosok eddig sem a magyar felsőoktatásban fárasztották magukat.

A kormány a keretszámokkal meg a félig tandíjmentességgel gyakorlatilag megcsinálta a röghözkötést. Bárki bármit alá fog írni, hogy legalább egy kicsi könnyítést kapjon. Alig lesz valaki, aki ne lenne adóssággal ÉS röghözkötéssel megbéklyózva.

A legnagyobb baj pedig, hogy sem a hallgatók, sem a felsőoktatás minőségét nem fogja emelni, hogy egy tízmilliós ország nem exportálható (nem angol nyelvű) felsőoktatásával szkanderezik a kormány. Ha a britek erőltetik a piaci alapó felsőoktatást, még foghatják arra a rengeteg külföldire, akik befizetnek egy angol nyelvű, vagy Oxbridge diplomára. De kinek kell egy magyar diploma? Hogy fog ez a felsőokattás a saját lábára állni, ilyen kicsi piacon?

sziporka91 2012.12.08. 16:12:59

Köszönöm a visszajelzéseket.

A "keretszánok" azért zavar engem is kicsit, mert direkt Word-ben írtam meg, hogy még kisebb legyen az esély a helyesírási hibákra.

A problémáról úgy éreztem, hogy többet írni nem lehet, ha már kitértem volna konkrétan a tandíjakra, akkor eltávolodtam volna a témától, arról meg nagyon sokat lehetett volna írni.

Személyes véleményemként, aki okos és teheti, az menjen nyugodtan külföldre tanulni, éljen a lehetőséggel.

Lengyel L. 2012.12.10. 14:34:17

Teljesen aktuális. De itt a kérdés: miért nem mentem - még - el, vagy miért fogok elmenni, mihelyt lehetséges. Ha ebből a személyes kalkulatív szempontból íródik a szöveg, akkor nemcsak általában gondolkodnak az olvasók, de azt is megértik, hogy honnan jött, mit tesz a jelenben, és hová tud, akar eljutni. Ide aztán be lehet hozni azok írását, akik már elmentek. (Megjegyzem, az egyik évfolyamtársuk már Londonból írta a szakdolgozatát, és nem fog hazajönni, amíg teheti, miközben gyerekfelvigyázó egy londoni családnál.) Számba lehetett volna venni, ahogy Holczer Diána a nagyobb dolgozatában tette, hogyan viszonyul a tandíj, a lakhatásért fizetett díj és a mindennapi élet a szülők keresetéhez, illetve a diákmunkából szerezhető jövedelemhez. De ez bizonyosan a következő beírás lesz.
süti beállítások módosítása